Misterija prirode – crvena plima(video)

Ako postoji savršenstvo u ovom svijetu, samo reci – priroda. Njena ljepota, za nas je misterija: šarene palete cvijeća, svjetlosti i sjenke, vrtoglava ljepota pejzaža i očaravajuća ljepota okeana. Osim toga, svaki dio površine Zemlje može se pohvaliti prisustvom neobičnih prirodnih pojava. Jedna od tih pojava je crvena plima.

Crvena plima je jedna od uzbudljivih i opasnih prirodnih fenomena naše planete, koja je dugo bila misterija. Ovaj fenomen je lijep na prvi pogled. Uzrok crvenih plima su alge, tj. fitoplanktoni čiji fotosintetički pigment varira od crvenih do smeđih tonova. Najčešće se takva pojava javlja u toplim morima, a njihova velika brojnost i pigment, daju moru crvenu boju.

Crvena plima nije povezana s prirodnim ciklusom plime i osjeke. Veliki broj ovih algi dovodi do nedostatka kiseonika u vodi, u kojim se nalazi amonijak i sumporvodonik. Rezultat svega ovoga, postaje uzrok smrti morskih životinja, riba, školjki, a kod čovjeka mogu izazvati upalu kože. Pojava se može vidjeti širom sveta, od Tihog i Atlantskog okeana, obalama južne Afrike i drugde. Najveća crvena plima na planeti svake godine može se vidjeti u Meksičkom zalivu kod obale Floride u junu i julu.

Izvor: Cdm