Obožavane i omražene: Bijele mačke dio su mnogih kultura

Od davnina je u mnogim zemljama bijela mačka simbol sreće, vrline i dobrobiti. Pošto se smatra da su bijele mačke stidljive i smirene, često se kaže i da su simbol tolerancije i kontrole i da će ljudi koji imaju bijele mačke vjerovatno na najbolji mogući način izdržati surovost života. U nekim zemljama je međutim, susretanje sa bijelom mačkom na putu simbol problema i nevolja.

Kralj Osorkon II iz 22. dinastije starog Egipta je svečano postavio bijelu mačku u hram u Bubastisu u Donjem Egiptu, tadašnjem središtu obožavanja mačaka. Na taj način je naglasio kulturni značaj bijelih mačaka.

Stari Nordijci i Kelti su držali bijele mačke sa velikim poštovanjem. Vjeruje se da se nordijska boginja Freja, boginja ljubavi i ljepote vozila kočijama koju su vukle dvije bijele mačke. Keltska boginja inspiracije Brighid koja kombinuje različite moći poslala je svoje dvije bijele mačke koje su mogle da izvršavaju njene naredbe na Zemlji.

Bijele mačke su bile simbol loše sreće u Engleskoj, velikom dijelu Evrope i Australiji. To je bilo zato što se vjerovalo da imaju istu boju (bijelu) kao i duhovi. Vjeruje se da je bijela mačka koja ulazi u dom pokazatelj teških vremena koja su pred ljudima, a da bijela mačka koja napušta kuću odnosi svu sreću sa sobom. Takođe, vjeruje se da će posjedovanje bijele mačke dovesti do gubitka bogatstva ili će se utonuti u siromaštvo, dok je gledanje bijele mačke noću znak loše sreće. Bijela mačka koja prelazi nečiju stazu smatrana je znakom loše sreće, a engleski učenici su vjerovali da je nailaženje na bijelu mačku na putu za školu siguran znak problema u školi.

U Rusiji se bijela mačka smatra simbolom dobre sreće. Vjerovalo se da ona donosi novac domaćinstvu i da je njena posjeta simbol novca i blagostanja koje uskoro dolazi.

U Sjevernoj Americi se smatra da bijele mačke i bebe ne bi trebalo da budu zajedno, jer se mačka može osjećati ugroženom zbog čistote i nevinosti djeteta i može baciti kletvu na bebu. Međutim, u nekim mediteranskim zemljama, kada bijela mačka voli dijete, to se smatra znakom da će dijete odrasti kao dobra osoba i postići velike stvari.

U Japanu, Kini, drugim djelovima Azije i Bliskog Istoka smatra se da bijela mačka donosi sreću svom vlasniku, zajedno sa čistotom i pozitivnom energijom. Budističkim monasima, koji su u davna vremena živjeli u hramu Kitah u Burmi, društvo su pravile bijele mačke. Pošto se vjerovalo da u njima žive duše preminulih monaha, one su bile veoma poštovane.

Prema feng šuiju postavljanjem simbola bijele mačke u odgovorajući segment ukućani će dobiti potrebnu zaštitu, naročito u području poslovanja.

Izvor: Cdm