Atrakcija za koju niko ne zna kako je nastala, ali svi žele da se na njoj slikaju

Ako ste ljubitelj planinarenja ili stvaranja sjećanja u obliku fotografija na najneobičnijim mjestima, postoji kamen na planini Kjerag u Norveškoj koji bi vas mogao zanimati. Jedini problem je što bi vas njegov položaj mogao malo upplašiti. Pogledajte jeste li dovoljno hrabri.

Zaglavljen u pukotini stijene

U južnoj Norveškoj, u blizini sela Lysebotn između dvije litice, tj. u procjepu planine Kjerag na visini od skoro 1000 metara smjestio se Kjeragbolten kamen. Pretpostavlja se da je tamo zapeo za vrijeme posljednjeg ledenog doba, a danas tim svojim položajem privlači turiste iz cijelog svijeta. Dok neki čekaju u redu za fotografisanje na ovom zaglavljenom kamenu, oni koji se ne usude stati na kamen uspinju se zbog samog pogleda i puta. Riječ je o atrakciji na ruti do najviše tačke planine Kjerag koja doseže 1080 metara.

Uzbudljiv uspon za one u formi

Planinarenje do Kjeragboltena preporučuje se onima u barem nekakvoj sportskoj kondiciji. Uspon traje od 3 do 5 sati, zavisno od tempa, a počinje na parkingu kod vidikovca Oygardstolen. Riječ je o strmim usponima i spustovima, sveukupne visine od 600 metara te se ne preporučuje uspon po kišnom vremenu. Put je otvoren samo u ljetnim mjesecima, odnosno, a teži dijelovi uspona opremljeni su sajlama za pomoć.

Ljepote norveških fjordova

Ovaj su kamen Kjeragbolten i planina u čijem se procjepu nalazi dio scenarija norveškog fjorda Lysefjorda. Riječ je o jednom od najljepših fjordova za zemlji zbog neobičnih kamenih formacija i stijena s kojih se pruža predivan pogled. Osim Kjeragboltena, tu je i lokacija Preikestolen, a cijeli uspon po planini je oaza nezaboravnih scenarija. Ako niste spremni na uspon ili imate strah od visina, fjord možete istražiti i brodom, s polaskom iz grada Stavangera.

Izvor: Cdm