U Keniji je rođena zebra bez pruga

Šta je ljepše od konja? Zebra, naravno! A šta je slađe od zebre? Pa beba zebre! Možda mislite da je tu kraj, da je nemoguće da postoji nešto slađe od bebe zebre. Vi onda očigledno niste vidjeli bebu zebre sa tačkicama umjesto sa prugama.

Rijetka vrsta zebre ovakvog izgleda nedavno je primijećena u Keniji i ljudi koji su je vidjeli su se zaljubili u nju na prvi pogled. Njene fotografije su preplavile internet, a sada kada smo vidjeli njene bijele tačke na crnoj koži konačno znamo pravi odgovor na pitanje da li su zebre bijele sa crnim prugama ili su crne sa bijelim prugama.

Parmal Lemejn, ekspert za divlje životinje, izjavio je da ova zebra najvjerovanije pati od melanizma, što je obrnuto od albinizma. Nažalost, nijedna zebra sa ovim simptomima do sada nije preživjela u Africi duže od šest mjeseci.

Treba napomenuti da pruge na zebrama nisu tu samo da bi one izgledale lijepo. Mnogi naučnici tvrde da im one pomažu da ohlade svoje tijelo tokom velikih vrućina u Africi. Postoje takođe i teorije da pruge omogućavaju zebrama da se lakše sakriju od zvijeri i muva koje prenose zarazne bolesti.

Izvor: Cdm