Kaligo, leptir koji liči na sovu

Leptir sova iz roda Kaligo, postao je poznat po tome što na svojim krilima ima oči koje liče na sovine. Veliki krugovi s unutrašnje strane krila izgledaju poput očiju sova što dovodi u zabludu prirodne neprijatelje leptira, koji se pripremaju da ga napadnu.

Kaligo ima tijelo impresivne veličine za leptira. Njegova dužina može doseći 20 centimetara. Tijelo ima obilnu kosu, a površina krila nalikuje baršun na dodir. Detaljan pregled i proučavanje leptira ostavlja utisak da nije insekt već da nalikuje maloj životinji. Raspon krila leptira sova varira od 120 do 160, a ima onih sa 200 mm raspona.

Boja zadnjeg dijela krila, koja podsjeća na sovu, nije jedina zanimljovost kod ovog leptira. Mnogi ga upoređuju s uzorcima koji krasi zmijsku kožu.

Aktivno vrijeme tokom dana kod leptira dolazi prije zalaska sunca. Međutim, to traje samo 20 minuta. Tada traži hranu, a ako se pronalazak dogodi, onda, spustivši se na zemlju, izbacuje spirale i pije nektar.

Ostatak vremena leptiri sova nalaze se na drveću, sklašaju krila i miruju. Kamuflaža u ovom trenutku je savršeno vidljiva potencijalnim neprijateljima.

Budući da je glavni način zaštite leptira od neprijatelja kamuflaža, u vrijeme napada predatora, on u tom trenu stvara virtuoznu revoluciju od 180 stepeni kako bi im pokazala “tajno oružje” skriveno na poleđini otvorenih krila. Učinak ove metode je vrlo dobar, jer i ptice i zmije ulažu sve moguće napore kako bi se sakrile od onoga što vide – slike izgleda sova.

Hrani se prekomjerno zrelim plodovima. Omiljeni među njima su pocrnjele banane. Ljudi ih drže kao kućne ljubimce.

Žive u šumama Meksika i Amazona.

Izvor: Cdm