Posao iz budućnosti: Rent a kuma

Danas se može iznajmiti sve, pa i mladina najbolja drugarica na svadbi. Tifani Rajt i Džen Glanc, su od toga napravile biznis i postale slavne. Pitanje je vremena kada će ovaj biznis početi i kod nas da se razvija budući da su mnogi zapadnjački svadbeni običaji već uveliko pomiješani sa našim tradicionalnim.

“Menadžerka za romantiku” Tifani Rajt proslavila se širom planete tako što je od jedne zabavne svadbene dužnosti napravila unosan posao. Već tri godine ova 36-godišnja Britanka radi kao profesionalna djeveruša. Do sada je pomogla da više od 150 žena stane pred matičara, a da ne brinu da će im išta poći naopako. Njen posao, međutim, odavno je prevazišao tradicionalne pratilje mlade na vjenčanju, koje su posljednjih godina sve popularnije i kod nas. Svuda se dužnost djeveruše uglavnom svodi na to da organizuje djevojačko veče, pomogne mladi oko oblačenja, povede računa o sitnicama kao što su maramice, flasteri, kozmetika, igla i konac… Naravno, ne smije da izgleda bolje od “glavne zvijezde” i, na kraju, treba da podstakne dobar provod među gostima, a da usput ne pretjera sa alkoholom.

Posao Rajtove, međutim, koja je nekada studirala novinarstvo, sada ima veze sa romantikom onoliko koliko i botoks sa botanikom. Za oko 5.800 eura, koliko uzima po vjenčanju, mora dosta da radi.

“Mnoge mlade sebe ponosno nazivaju brajdzilama”, opisuje Tifani čudovišne zahtjeve klijentkinja. Isprva je bila plaćena samo da bi bila nevestina najbolja prijateljica: da joj podigne moral, raspoloženje, samopouzdanje… Njena podrška je bila naročito dragocjena onim nevjestama koje nisu bile po volji mladoženjinoj porodici.

Danas Tifani ispunjava i druge zadatke, a oni su sve bizarniji. O tome je nedavno progovorila i za medije. Jedna ljubomorna klijentkinja poslala ju je da špijunira mladoženju na Ibici, gdje je slavio momačko veče, kako bi se uvjerila da se lijepo zabavio, ali ne previše lijepo. Sljedeća mlada je smatrala da su joj djeveruše predebele, pa im je Rajtova organizovala wellness izlet, koji je zapravo bio logor za strogu dijetu. Djevojke su provele nekoliko nedjelja na hljebu i vodi.

“Odlazili smo na spavanje već u osam sati uveče. Poslije toga su sve uspjele da uđu u haljine za djeveruše”, ponosna je Tifani.

Bilo je i neprijatnih iznenađenja. Na jednom vjenčanju se, tako, među gostima pojavio atraktivan par.

“Mlada je zahtijevala da spriječim da se oni pojave na fotografijama kako joj ne bi “ukrali slavlje”, ispričala je Rajtova. Proslava je bila na brodu, pa je jedva pronašla fotografa koji je pristao odmah da dođe i slika svadbu tako da sporni par uvijek postavlja iza nekih šešira ili drveća. “Ostatak je uradio fotošop”, priznala je ona.

Njeni klijenti su često zaokupljeni karijerom i nemaju mnogo slobodnog vremena.

“Jedan par me je angažovao samo zato što sam imala istu figuru kao mlada, pa sam isprobavala vjenčanice umjesto nje”.

I pored svega, profesionalna djeveruša danas ne može da zamisli da radi nešto drugo.

“Biti pri ruci mladi, to je najbolji posao na svijetu”, zaključuje Tifani.

Američka industrija venčanja godišnje zaradi 53,4 milijarde dolara, a par srednje klase u prosjeku potroši 35.329 dolara na svoj najsvečaniji dan, objavila je medijska mreža CNBC. Tu se odlično snašla 30-godišnja Njujorčanka Džen Glanc, ali ne kao planerka vjenčanja, gdje je konkurencija ogromna, već kao plaćena desna ruka nevjeste. Danas je Glancova vlasnica firme Djeveruše u najam. Ideja za bisnis joj se rodila prije nekoliko godina, dok je još bila studentkinja Univerziteta Južna Kalifornija. Na jednom vjenčanju je gledala kako je mlada, i pored brojnih djeveruša, ostala sama u neprijatnom trenutku.

“Planer vjenčanja je bio zauzet dovođenjem drugih stvari u red, a njeni prijatelji su se slikali i popravljali šminku, tako da nikog nije bilo u blizini kada je mlada doživjela emotivni slom”, ispričala je Glancova. Ona je pomagala u otklanjanju problema koji su se događali iza kulisa drugih slavlja.

“Džen, postala si profesionalna djeveruša”, rekla joj je cimerka pošto su izračunale da je ovu ulogu igrala na četiri vjenčanja svojih drugarica. Poslije kratkog razmišljanja, i više šale radi, Glancova je na jednom velikom veb oglasniku poslala ponudu da glumi djeverušu na tuđim vjenčanjima.

“Za samo 48 sati javilo mi se stotinu nevjesta sa raznih strana svijeta koje su željele moje usluge! I tako ja, diplomac poezije, kupujem veb domen, sastavljam i nudim paket usluga. Sve to se dogodilo u tri dana, 2014. godine”, ispričala je ona za CNBC.

U to vrijeme radila je kao kopirajter u start-ap firmi u Njujorku. Možda se ne bi opredijelila da stabilan posao zamijeni neizvjesnošću da u međuvremenu nije otpuštena kao višak. U početku joj je bilo neprijatno da naplaćuje svoje usluge, a onda je počela sa po nekoliko stotina dolara. Danas Džen godišnje ima oko 35 klijenata i dobija najmanje 2.000 dolara za svaku nevjestu koju uspješno dovede pred oltar i provede kroz svadbu.

Paket usluga je proširila na uvježbavanje ceremonije vjenčanja, pisanje govora i kurseve za prave djeveruše i kume. Čak je osnovala program obuke za žene koje takođe žele da budu djeveruše u najam. Do sada je, kaže, imala 25.000 polaznica. Posao joj je da gasi svaki požar na svadbama, bilo da je to pozajmljivanje rezervnog brushaltera mladinoj majci ili uskakanje umjesto kume koja se posvađala sa mladom pa se nije pojavila na vjenčanju. Napisala je dvije knjige, ne samo o tome kako biti vječita deveruša nego i kako pokrenuti mali biznis. O tome ima i emisiju na internetu.

“Najbolji savjet je da sa preduzetništvom počnete odmah, jer nikada nećete biti savršeni, niti dovoljno pametni ili imati dovoljno novca – zato počnite odmah”, rekla je Džen

Izvor:Cdm