Skakavci: Vjesnici sreće, kućni ljubimci i simbol reinkarnacije

I dok u našoj kulturi nema poseban status, a nerijetko je čak i nepoželjan, skakavac je širom svijeta važan dio foklora. Skakavac je zemaljsko stvorenje, takođe dobro prilagođeno vjetru. Zato je i prizemljen i slobodan, uspostavljajući ravnotežu između poniznosti i sanjarenja, između stopala na zemlji i glave u oblacima. On je igrao presudnu ulogu u kulturnoj simbolici tokom istorije. Najčešće se povezivao sa srećom, blagostanjem, snagom, obiljem, slobodom, nezavisnošću.

U Bibliji je opisana najezda skakavaca. Tako je Mojsije upozoravao Egipćane da će biti poslato zlo sa skakavcima koji će pokriti lice zemlje i pojesti svaku zelenu biljku.

U staroj Grčkoj skakavci su služili kao statusni simbol, ukazujući na plemenitost i besmrtnost. Atinjani su se ukrašavali zlatnim češljem za kosu i broševima u obliku skakavca kao pokazatelja plemenitosti.

Kao kulturni simbol skakavac ima istaknuto mjesto u azijskim tradicijama.

Japanci su njegovali pjesmu skakavca sa dugim rogovima i vjerovali da je mjesec “prepunio” muziku od njih. Kineski simbol skakavca vezuje se uz atribute dugovječnosti, sreće, dobrog zdravlja, bogatstva, obilja, plodnosti i vrline. Smatralo se da skakavci predstavljaju simbole plodnosti, a posebno su znaci rođenja sina koji je smatran znakom sreće jer sinovi su smatrani dragim draguljima unutar porodice.

U nekim regionima Kine skakavci su držani kao porodični kućni ljubimci i vjerovalo se da oni utjelovljuju ličnosti pokojnih članova porodice. Čuvanje ovih reinkarniranih duša u obliku skakavaca osiguravalo je blagostanje među članovima porodice. Povezujući ih sa usjevima, Kinezi su njihov dolazak predviđali kao vrijeme za žetvu usjeva.

Razna plemena Indijanaca vjeruju da skakavci donose poruke, dobre i radosne vijesti koje će koristiti cijeloj zajednici.

Postoje legende u kojima se skakavci opisuju kao hrabra stvorenja, dok ih neki vide kao preteče dobrih vremena.

Izvor: Cdm