Da li znate zašto mačke mjauču?

Zanimljivo je da mačke mjauču na više načina i da je svaki „mjauk“ namijenjen određenoj stvari koju žele. Isto tako, mjauču najviše u blizini svog vlasnika. Zašto je to tako?

Mnogi misle da mačke stalno mjauču i da takve zvukove koriste i kada se međusobno sporazumijevaju, ali to nije istina. Ako obratite pažnju, uočićete da mačke međusobno ispuštaju totalno drugačije zvukove i da se karakteristični mjauci uopšte ne čuju. Naučnici su ovo odavno primjetili i htjeli su da vide šta zapravo mačije mjaukanje znači.

Kad se mačići omace, oni mjaukanjem zovu svoje majke. Ti mjauci privlače pažnju majke koja ih hrani, kupa i njeguje. Dakle iz ovog razloga, mačke mjaukanje doživljavaju kao zvuk pomoću kojeg traže nešto. Zbog toga mjaukanje koriste samo u prisustvu svojih vlasnika, jer od svojih vlasnika zavise, te im na taj način traže hranu, vodu, maženje ili nešto drugo.

Naučnici su utvrdili da mačke u 90% slučajeva mjauču samo zbog svojih vlasnika i da je to njihov univerzalni jezik za sporazumijevanje sa ljudima. Takođe je utvrđeno da svaka mačka mjauče drugačije, te da one koriste različite mjauke za različite stvari.

Tako na primjer, mačka će na jedan način mjaukati kada traži hranu, a kada želi da se mazi koristiće potpuno drugi mjauk.

Zaključak: Kada sledeći put čujete vašeg krznenog ljubimca kako mjauče, znajte da se on obraća specijalno i samo vama.

Izvor: Analitika