Ako želite da vidite Mona Lizu, morate da zakažete termin

Ukoliko poželite da vidite čuveno djelo Leonarda da Vinčija, “Mona Lizu”, morate da zakažete termin. Djelo je izmješteno iz svog standarnog mjesta u pariškom muzeju Luvr, i nalazi se u sali Mediči. Na istom jestu su Rubensove slike, pa se pored njih Mona Liza “gubi”. Mona Luzu su premjestili zbog renoviranja sale u kojoj je obično izložena.

Uprava Luvra predlaže posjetiocima da zakažu “susret sa Mona Lizom” jer samo će oni koji imaju rezervaciju, od njih 30.000 koji dođu samo da vide Leonardovu sliku, moći sigurno da je vide, ali ipak samo nekoliko minuta.

Posjetioci se žale da im čuvari dozvoljavaju samo jedan minut da naprave “selfi” pored Mona Lize i tvrde da u Luvru vlada haos i da je loše organizovan.

Luvr je najposjećeniji muzej na svijetu i svake godine primi najmanje 10,2 miliona posjetilaca, a 80 odsto ih dolazi zbog Mona Lize.

Uprava je dozvolila zainteresovanima da posjete Luvr tokom tri dana, jer bi se, ako bi dolazili više od tri dana, stvarali dugački redovi na ulazu.

Zamjenik direktora Vinsent Pomared je već sada preporučio posjetiocima da rezervišu termin tokom jeseni jer je to jedini način da im se garantuje ulazak.

Mona Liza će biti vraćena na njeno stalno mjesto u oktobru, kada se otvara velika izložba posvećena 500-godišnjici Leonardove smrti, prenio je Tanjug.

Izvor: Cdm