Aksum, između drevnog kraljevstva i savremenog grada

Smatra se da je Aksum najsvetiji grad u Etiopiji. Hrišćanstvo je ovdje proglašeno za državnu religiju u četvrtom vijeku. Njegov vladar Ezana je, prihvativši hrišćanstvo, izgradio veći dio spomeničke arhitekture i preobratio veliki dio stanovništva aksumitskog kraljevstva u hrišćanstvo oko 330.godine. Nekada napredno kraljevstvo na visoravni Tigraj, nalazilo se u blizini basena Plavog Nila i afarskog ulegnuća i imalo je izlaz na luku Adulis na obali Crvenog mora , zbog čega je zadržalo trgovačke veze  sa mnogim narodima, uključujući one u Egiptu, Indiji, Sudanu i Arabiji.

U vrijeme svog vrhunca, Aksum je imao kontrolu nad teritorijama čak do južnog Egipta, istočno do Adenskog zaliva, na jugu do rijeke Omo i na zapadu do kušitskog kraljevstva Meroe. Kraljevstvo Himarita u južnoj Arabiji je takođe bilo pod njihovom vlaću.

Aksum danas

Moderni grad Aksum nalazi se u sjeveroistočnom dijelu, koji danas pripada Etiopiji, na Rogu Afrike. Smješten je na velikoj visoravni, 2.195 m iznad nivoa mora. Prema Etiopijskoj pravoslavnoj crkvi, Aksum se nalazi na mjestu izvornog Zajvetnog kovčega sa Deset božjih zapovijesti. Kovčeg bi trebalo da se nalazi  u crkvi Bogorodice Sionske iz sedamnaestog vijeka, ali je samo čuvarima dozvoljeno da ga vide. Crkveni muzej posjeduje malu ali impresivnu kolekciju Biblija, krstova i kruna.

Nedaleko od muzeja nalazi se polje stela. To su ogromni isklesani stubovi, napravljeni od jednog granitnog bloka, od kojih je vajviši visok 24 m.

Malo dalje izvan grada naići ćete na ruševine grobnice kralja Kaleba, palate kraljice od sabe i manastira Pentalevon. Ženama nije dozvoljen ulaz u manastir, ali je pogled odavde vrijedan pomalo napornog pješačenja uz brdo.

Izvor: Cdm