Koliko zaista možemo bez telefona i društvenih mreža?

U današnje vrijeme nezamislivo je da dan provedemo bez nekog od uređaja moderne tehnologije. Uglavnom vrijeme provodimo koristeći telefon jer nam je on glavni izvor informacija.

Internet, portali, vijesti, društvene mreže… Sve nam to okupira pažnju i daje na značaju da smo virtuelno prisutni, da pratimo sva dešavanja koja čine moderan život i da na kraju ništa ne propuštamo.

Ali pitanje je koliko danas možemo bez moderne tehnologije, Fejsbuka, Instagrama i ostalih društvenih mreža. Još veće pitanje je koliko možemo bez telefona kada smo na poslu?

Direktorka i osnivač kompanije „Greenback Expat Tax Services“ Keri MekKigan isprobala je „digitalni detoks“.

„Odlučila sam se na ovaj korak kako bih vidjela šta sve propuštam kada sam stalno na telefonu. To ne znači da sam ja totalno odbacila telefon i društvene mreže. Samo sam postavila jasne granice koje se tiču korišćenja istih“, rekla je za Inc. Keri.

Ona je postavila pravilo da smije da provjerava svoj telefon samo nekoliko puta dnevno, i obrisala je Fejsbuk i Instagram profil na telefonu. Na te društvene mreže je ulazila samo preko laptopa i to dva puta nedjeljno. Evo šta je naučila iz ovog iskustva:

Imala sam mnogo više „AHA!“ momenata

Prvih nekoliko dana je zaista teško. Više puta sam posegnula za svojim telefonom (možda ne baš 50 puta dnevno, ali dosta) i morala sam da se suzdržim od toga da uzmem telefon svaki put kada mi je dosadno ili kad imam slobodan trenutak. Bila sam sposobnija da vidim stvari jasnije i radila sam sa mnogo većim fokusom i voljom.

Čitala sam mnogo više knjiga

Volim da čitam, ali nikako nisam nalazila vremena da u svoju rutinu uključim i čitanje knjiga o liderstvu, uspjehu i biznisu. Čitala sam pred spavanje, ali i u svim tim slobodnim momentima tokom dana. To me je učinilo boljim liderom i boljom direktorkom.

Izgubila sam konekcije koje mi je Fejsbuk pružao

Mnogi ljudi koji žive u inostranstvu aktivno koriste Fejsbuk grupe za komunikaciju. Meni je takva komunikacija zaista bila potrebna i dragocjena. To što imate društvene mreže omoguća vam da znate sve što se dešava u tom vašom „krugu“. Kako mi je takva komunikacija i konekcija bila ograničena, osjećala sam se malo isključeno iz cijele te priče.

Da li me je ovaj digitalni detoks učinio boljim biznis liderom? Apsolutno jeste! Dodatno vrijeme sam trošila na čitanje knjiga. Do kraja života ću definitivno da vodim računa kada je korišćenje društvenih mreža u pitanju.

Izvor: Cdm