Povodom 60. rođendana Asteriks dobio kovanicu od dva eura

Francuska je pustila u opticaj ograničenu seriju kovanica od dva eura sa likom Asteriksa, povodom obilježavanja 60. rođendana tog junaka crtanog stripa.

Kako prenosi portal “Coin World”, ukupno je izdato 310.000 novčića, od čega dio u kolekcionarskoj verziji sa specijalnom završnom obradom i pakovanjem.

Na prednjoj strani novčića prikazan je Asteriks iz profila sa čuvenim krilatim šlemom na glavi, iznad koga piše njegovo ime i oznaka RF (Republika Francuska kao izdavalac kovanice).

Ispod lika Asteriksa je rimskim brojevima ispisano 60 godina, što se odnosi na jubilej ovog crtanog lika, kao i godina izdanja 2019, takođe rimskim brojevima, a na dnu je polukružni lovorov vijenac.

Već 60 godina Asteriks je prava ikona francuske kulture. Njegov lik, koji su stvorili 1959. godine Rene Goskini i karikaturista Albert Uderzo, “otjelovljuje pravog Francuza, njegovu visprenost i oštroumnost kroz galski identitet“, navode iz Mone d Parija, kovnice novca centralne banke Francuske.

Od svog nastanka, ovaj crtani strip je preveden na sve jezike zemalja Evropske unije, postižući ogroman uspjeh, tako da Asteriks, na primjer, uživa jednako veliku popularnost u Njemačkoj kao u Francuskoj. Takođe je veoma dobro prihvaćen u Velikoj Britaniji, Holandiji, Španiji, Portugalu, Italiji i Skandinaviji.

Izvor:CdM