Đavolji nos je jedna od najopasnijih željezničkih dionica na svijetu

Nariz del Diablo ili Đavolji nos, ime je željezničke dionice koja prolazi kroz Ande u Ekvadoru. Izgrađena je na zahtjevnom planinskom terenu na visini od 800 metara, a spaja glavni grad Quito sGuanyaguilom. 

Ime “Đavolji nos” nastao je tokom gradnje na opasnom terenu gdje je život izgubilo više od dvije hiljade ljudi. Česte seizmičke aktivnosti, žute groznice, napadi divljih životinja, koštale su života dvije hilajde radnika koji su bili zatvorenici osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu. Radnu snagu činili su mahom Jamajkanci i Portorikanci kojima je po uspješnom završetku radova obećano pomilovanje.

 

“Đavolji nos” je oduvijek bio najpopularniji dio ekvadorske željezničke mreže. U devedesetim godinama prošlog vijeka, kad je dobar dio infrastrukture počeo propadati i zatvarati se, jedino je Nariz del Diablo ostao u funkciji. 

Za to su zaslužni turisti, koji su dolazili u Ekvador iz cijelog svijeta kako bi se njime vozili pa su lokalne vlasti uvijek ulagale novac za obnavljanje. Nekada se čak dopuštala vožnja na krovu željeznice, ali nakon smrti jedne osobe zabranjena je ova praksa.

Uprkos svojoj zastrašujućoj poziciji na planini, vožnja ovom željeznicom je među lokalnim stanovništvom normalna pojava.

Pogledajte u videu kako izgleda vožnja željeznicom po Đavoljem nosu u Ekvadoru.

 

Izvor: Cdm