Za 50 miliona dolara put na Međunarodnu svemirsku stanicu

Ljubitelji svemirskog prostranstva, počnite da štedite. NASA je objavila da će Međunarodna svemirska stanica (ISS) biti otvorena za građane, po cijeni od 50 miliona dolara, prenosi Hina.

Po novoj politici kojom je dopuštena komercijalizacija ISS-a, privatnim astronautima biće dopušten let na stanicu najranije od 2020. godine, objavila je NASA.

Misije privatnih astronauta trajale bi do 30 dana i njihove dužnosti bile bi u skladu s nedavno odobrenom politikom komercijalnih i marketinških aktivnosti vezanih za ISS.

NASA predviđa do dvije privatne misije godišnje, po cijeni od 50 miliona dolara po astronautu. Naravno, i za ‘privatnika’ će važiti strogi medicinski standardi i pravila obuke NASA.

Za prevoz do ISS-a pobrinuće se SpaceX i Boeing, dvije američke kompanije koje razvijaju kapsule za transport ljudi.

ISS, plod saradnje pet svemirskih agencija koje predstavljaju 15 zemalja, gradio se deset godina u više od 30 svemirskih misija.

Svemirska stanica sada je otprilike veličine fudbalskog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje. Posade s tri do šest astronauta periodično se mijenjaju. Astronauti su dosad bili iz SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i Evrope.

Izvor:CdM