Zvuk koji kvari ljetnje večeri: Zbog čega komarci zuje?

Zujanje – ovako se najavljuju neželjeni gosti, koji će se bez pitanja poslužiti vašom krvlju i živcima, prenosi Nacionalna geografija.

Zvuk zujanja koji proizvode komarci dolazi od pokreta krila komaraca, a spada u karakteristike koje im je priroda dala zbog reprodukcije.

Osim što njihovi ujedi peckaju i svrbe i potencijalno prenose ozbiljne bolesti, od kojih je stopa smrtnosti i dalje prilično visoka, komarci izluđuju svojim zujanjem, a omiljeno mjesto za to im je oko ušiju.

Zujanje karakteristično za prisustvo komaraca ima ulogu u njihovom reproduktivnom procesu. Ukoliko miruju, ženke komaraca biće neupadljive i ignorisane. Kada lete i zuje, one se nalaze na meti komaraca za parenje.

Ko više zuji, muški ili ženski komarci?

Poznato je više od 3.000 vrsta komaraca na svijetu, ali ni u jednoj od vrsta se muški komarci ne hrane ljudskom krvlju. Sudeći po tome, oko vaših glava zuje više ženski nego muški komarci, a pojedinci vjeruju da sposobnost zujanja imaju samo ženke.

Istina je da je svim insektima koji imaju krila ona služe kako bi skupljali hranu, dakle i svi komarci lete kako bi preživjeli. Letenjem se oslobađa zvuk koji proizilazi od udaranja krila o tijelo. Prema tome, bez obzira na pol komarci zuje.

Da li komarac koji zuji ujeda?

Na ovu pretpostavku pojedinaca biologija ne daje odgovor koliko logika. Ukoliko komarac zuji oko vaših ušiju, to samo znači da još uvijek nije sletio na kožu, a kada to uradi, neminovno će se poslužiti vašom krvlju.

Kod ljudi je često prisutan utisak da ih komarci napadaju više nego osobe koje se nalaze u njihovom neposrednom okruženju. I ovo može da bude istina iz više razloga. Znojava koža (oslobađa više toplote i karbon-dioksida), tamnija boja majice ili “slađa krv” mogu da budu razlozi koji opravdavaju vaše sumnje.

Izvor:CdM