Roncalli, cirkus koji u svojim tačkama umjesto pravih životinja, koristi holograme

Kako bi ih poštedjeli nepotrebnog bola i patnje, njemački cirkus Circus Roncalli izbacio je životinje iz svog performansa i zamijenio ih realističnim 3D hologramima.

Ova organizacija još od ranih 1990-ih pokušava da smanji učešće životinja u svojim tačkama, ali je tek od nedavno odlučeno da se u potpunosti prestane sa ovom praksom.

Osnivač cirkusa Bernhard Paul došao je na ideju da životinje zamijeni hologramima nakon što je gledao muzički nastup na poluvremenu Super Bowl-a 2018. Naime, tokom ovog performansa, Džastinu Timberlejku se na bini pridružio hologram Prinsa, legendarnog muzičara koji je preminuo dvije godine ranije. Bernhard je bio oduševljen onim što je vidio pa je odlučio da pokuša da istu tehnologiju iskoristi i u svom cirkusu. Angažovao je najbolje dizajnere i inženjere koje je mogao da pronađe i uložio oko pola miliona dolara u tehničku realizaciju ovog projekta. Kao rezultat toga, posjetioci Circus Roncalli-a su sada u prilici da gledaju predstavu u kojoj akrobate i klovnovi nastupaju pored realističnih holograma slonova, konja, tigrova…

Izvor:CdM