Ukinuli petogodišnju zabranu lova na slonove

Bocvana je ukinula petogodišnju zabranu lova, navodeći kako je tome razlog porast sukoba između tih divljih životinja i lokalnog stanovništva, javlja CNN.

Populacija slonova se povećala toliko da je počela da ugrožava lokalno stanovništvo, (Foto: pixabay) Populacija slonova se povećala toliko da je počela da ugrožava lokalno stanovništvo, (Foto: pixabay)

U toj afričkoj državi živi oko 130.000 slonova, odnosno otprilike trećina populacije cijelog kontinenta. Bocvana je 2014. godine uvela zabranu lova na slonove kako bi spriječila krivolov, ali porast broja tih životinja nakon uvođenja zabrane lova počeo je da bude problem za stanovništvo tog područja.

Prirodna staništa afričkog slona se smanjuju, te su zbog toga sve češći kontakti između ljudi i tih životinja. Slonovi ponekad uništavaju usjeve i zalihe vode, ubijaju stoku, ali i ozljeđuju i ubijaju stanovništvo.

Ministri Bocvane još su u februaru predložili da se ukine zabrana ubijanja slonova, jer smatraju kako ih ima previše i da su postali opterećenje za ekosistem te države.

Dodatno, preporučili su otvaranje pogona za konzerviranje mesa slonova kako bi se od njega mogla praviti hrana za kućne ljubimce.

S time se ne slažu svi u ministarstvu. Neki su upozorili da se populacija slonova povećala upravo zbog zabrane ubijanja slonova, te da bi se njihov broj s ponovnom dozvolom lova mogao drastično smanjiti.

Nedavna istraživanja zaista su pokazala kako slonovi u Bocvani putuju na sve udaljenija područja i tako šire svoju teritoriju. Otisitve Tirojamodimo, direktor Osjeka za divlje životinje i nacionalne parkove, rekao je da se to zbiva zbog više razloga, a jedan od njih su klimatske promjene.

"Čim se smanji količina padavina, sve je manje vegetacije te slonovi, kako bi došli do hrane i vode, emigriraju izvan svog prirodnog staništa. Istina je da se broj slonova povećao, ali se istovremeno povećala i ljudska populacija. Razvoj infrastrukture i izgradnja novih naselja takođe uzrokuju migraciju slonova", kazao je on.

Konzervatori upozoravaju da bi vrsta mogla izumrijeti, ako ne bude zaštićena.

Smatra se da je u Africi prije evropske kolonizacije bilo čak 20 miliona slonova. Do 1979. ostalo ih je samo 1,3 miliona. Prema prvom velikom popisu slonova iz 2016. godine, populacija slonova se između 2007. i 2014. smanjila za najmanje 30 odsto.

Izvor: Rtcg