Amazon rad pretvorio u igru

Radni uslovi u skladištima Amazona su prilično oštri, pa je kompanija osmislila nove taktike za koje vjeruje da će olakšati život zaposlenima.

Oni su pretvorili rad u video igre i počeli sa instaliranjem velikih ekrana pored radnih stanica.

Na njima će se prikazivati jednostavne igre sa imenima poput PicksInSpace, Mission Racer i CastleCrafter, koje će fizičke akcije radnika, poput premještanja robe prevoditi u virtuelne pokrete u okviru igara.

Tako će, na primer, brzina pakovanja objekata uticati na brzinu kretanja automobila u nekoj od igara, pa će pobjeđivati oni koji su najefikasniji.

Igre su zamišljene tako da rad učine manje napornim, te da poboljšaju produktivnost radnika kod kojih će se, tvrde eksperti, probuditi takmičarski duh.

Učestvovanje u igrama se odvija na dobrovoljnoj bazi, te su ekrani već instalirani na pet lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje menadžeri nagrađuju radnike koji su najbolji u nekoj igri, a nagrade su u obliku valuta kompanije koje radnici mogu da zamjenjuju isključivo za Amazon proizvode, prenosi PC Press.

Proces pretvaranja rada u igru poznat je kao Gejmifikacija, te se u nekim kompanijama već koristi za testiranje servisa i proizvoda, kao i za povećavanje produktivnosti.

Izvor: Rtcg