Magično plavi krajolik, prirodno stanište divljih zumbula(video)

Na 30 minuta od Brisela nalazi se Hallerbos šuma, poznata po tome što svakog proljeća, u aprilu ili maju, ovdje cvjeta divlji zumbul. Tih deset dana šuma dobija magičnu plavo-ljubičastu boju i privlači turiste da se izgube njenim stazama.

Kada je Evropu zahvatio Prvi svjetski rat, njemačka vojska posjekla je veliki dio šume, smanjivši originalnu teritoriju šume sa 1125 na 569 hektara. Kada je Belgija ponovo uspostavila kontrolu nad šumom Hallerbos 1929. godine, trebalo joj je punih 20 godina aktivnog pošumljavanja da vrati zemlju u prvobitno stanje. Burna istorija je zaslužna za to kako šuma izgleda danas – stabla su relativno mlada, ali su plavi zumbuli drevni.

Zastupljenost zumbula govori o starosti šume. Posebne vrste cvijeća – uključujuči i male bijele anemone i svijetlo žutu jagorčevinu, trag su koji ukazuje na bogatu istoriju šumskog svijeta – ovo cvijeće raste duboko ispod zemlje i ne širi se po obrađivanoj zemlji, što bi značilo da veće regije pod ovim biljkama moraju biti trajnog postojanja. Život divljeg zumbula takođe zavisi od vremenskih uslova – sunčanog i vedrog vremena, na osnovu kog će ovo cvijeće uspjeti da cvijeta prije nego krošnje drveća iznad u potpunosti proguste. Brzo nakon cvjetanja zumbuli postaju ponovo sjeme, koje pada na zemlju i čije se korijenje grana dublje u zemlju kako bi obezbijedilo opstanak do narednog cvjetanja.

Prizor tepiha od plavo-ljubičastih zvončića prostranog među krošnjama drveća najbolje je posmatrati s početkom proljeća. Ovaj fotogenični prizor privlači brojne turiste, a šuma je dostupna kako za posjetioce sa kolima, tako i za one koji bi koristili javni prevoz. Uputstva koja treba slijediti jesu mape isplaniranih tura šetnji i evolucija cvjetanja.

Izvor: Cdm