Radujte se, danas imate poseban razlog za to

Danas se obilježava Međunarodni dan sreće. Danas je dan kada treba da zaboravite na sve svoje probleme. Budući da je 20. mart i zvanični početak proljeća, to je razlog više da budete raspoloženi.

Cilj dana sreće je da se poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva, s obzirom da je potraga za srećom temeljni ljudski cilj.

Stoga se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se udruže u promovisanju navedenih ciljeva, te da, kroz svoje djelovanje, upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svijesti o važnosti sreće, odnosno obilježavanja Međunarodnog dana sreće.

Ideja o Međunarodnom danu sreće potekla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan 2012 godine. Tamo su, u vrletima planine Himalaje, koja je svojevrsna kolijevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta, sedamdesetih godina prošlog vijeka uveli novu mjeru nacionalnog blagostanja koja se nije mjerila u materijalnim bogatstvima nego u osjećaju sreće u narodu, poznata kao “bruto nacionalna sreća”.

Izvor: Cdm