Kit uginuo zbog gutanja 40 kg plastičnih kesa

Mladi kit koji se nasukao na Filipinima uginuo je nakon što je progutao 40 kg plastičnih vrećica, potvrdili su morski biolozi s filipinskog otoka Mindanao.

U proteklih deset godina 57 kitova i delfina preminulo zbog gutanja smeća i plastike iz okeana, (Foto: pixabay) U proteklih deset godina 57 kitova i delfina preminulo zbog gutanja smeća i plastike iz okeana, (Foto: pixabay)

Morski biolozi su tokom obdukcije u želucu mladog kita pronašli 40 kg plastičnih vrećica, među kojima je 16 vrećica riže, 4 vreće s plantaža banana i veliki broj plastičnih vrećica.

Iz želuca mladog kita izvučena je ogromna hrpa smeća, a morski biolozi kažu da je uzrok brutalne smrti "želučani šok", do kojeg je došlo nakon što je kit progutao veliku količinu plastike koja je završila u okeanu.

"To je odvratno. Vlada mora preduzeti konkretne mjere protiv onih koji kontinuirano zagađuju okeane", naglasili su.

Upotreba plastike za jednokratnu upotrebu veoma je raširena u jugoistočnoj Aziji, navodi Guardian.

Prema izvještaju ekološkog udruženja "Ocean Conservancy" iz 2017. godine Kina, Indonezija, Filipini, Tajland i Vijetnam zajedno su bacili više plastike u okean nego ostatak svijeta.

Morski biolog Darel Blatčlej kaže da je u proteklih deset godina 57 kitova i delfina preminulo zbog gutanja smeća i plastike iz okeana. U junu prošle godine na jugu Tajlanda preminuo je kit nakon što je progutao više od 80 plastičnih vrećica koje su težile do osam kilograma.

Izvor: Rtcg