Kućni ljubimci nova ciljna grupa mobilnih operatera

Među mnogobrojnim "nosivim" spravicama koje su nedavno predstavljene na Svjetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni, bili su i monitori koji se mogu pričvrstiti na ogrlice pasa ili mačaka.

Pretpostavlja se da širom svijeta oko 300 miliona pasa i mačaka živi u domaćinstvima, Foto: Pixabay Pretpostavlja se da širom svijeta oko 300 miliona pasa i mačaka živi u domaćinstvima, Foto: Pixabay

Uređaj vlasniku omogućava da na pametnom telefonu prati lokaciju svog ljubimca i nivo njegove aktivnosti. Recimo, koliko je dugo šetao, trčao, igrao se ili spavao.

Neke čak omogućavaju da se na aplikaciji odredi "sigurna zona" oko kuće i da se primaju poruke upozorenja kada ljubimac izađe iz tog područja.

Vodafon, drugi najaveći svjetski mobilni operater, predstavio je tako u Barseloni ovakav uređaj nazvan "Kippy". Od čelika je, vodootporan i opremljen punjivom baterijom koja može trajati 10 dana sa jednim punjenjem. Radi sa SIM karticom uz mjesečnu pretplatu od četiri do šest eura.

Prodaja pametnih telefona u globalnom je padu drugu godinu zaredom. Ljudi duže zadržavaju svoje mobilne telefone jer na tržištu nedostaje velikih inovacija. Povezivanje mobilnih telefona i kućnih ljubimaca moglo bi da okrene trend, nadaju se u mobilnoj industriji.

"Pod pretpostavkom da svako ljudsko biće u Evropi, ono koje je to željelo, već ima mobilni telefon, Vodafon mudro pokušava da poveže ljubimce sa vlasnicima i mobilnim. Tržište kućnih ljubimaca izuzetno je unosno", rekao je analitičar Ben Vud.

Pretpostavlja se da širom svijeta oko 300 miliona pasa i mačaka živi u domaćinstvima.

"To je relativno velika baza za prodaju proizvoda. Istu tehnologiju kojom se koriste ljudi, industrija nastoji da primeni i na ljubimcima", zaključio je Vud.

Na tržištu već postoje kamere kojima kućne ljubimce možete "špijunirati" dok nijeste kod kuće, a postoje i toaleti za mačke koji se sami čiste.

Izvor: Rtcg