Moguće partnerstvo Pežoa i FIAT-a

Izgleda da je sve popularnije udruživanje velikih automobilskih kompanija, a posljednje u nizu bi moglo da se dogodi između francuskih i italijanskih giganata.

Kako prenose evropski mediji, čelnici francuske PSA grupacije (Peugeot, Citroen, DS, Opel, Vauyhall) i italijanskog FCA (Fiat Chrysler Automobili) razmatraju pokretanje partnerstva.

Prvi korak napravili su Francuzi čiji izvršni direktor Karlos Taveres traži partnera za proširenje van Evrope.

Međutim, PSA ima još dvije opcije, najrealnija je američki "General Motors" od koga su Francuzu 2017. kupili njemački Opel, a druga je britanska Jaguar Land Rover grupacija koja ima dosta problema posljednjih mjeseci zbog "Bregzita" i trgovinskog rata SAD-a i Kine.

Ali, s obzirom da se PSA fokusira na povratak na tržište Sjeverne Amerike, najmanju korist u tom pogledu bi Francuzi imali od Britanaca.

Stručnjaci iz Blumberga (Bloomberg) smatraju da su u Torino otvoreni za razgovor, što im je potvrdio izvršni direktor kompanije Majk Menli, koji je rekao da je zainteresovan za "bilo koji dogovor koji će učiniti FIAT jačim".

Nedavno su međusobnu saradnju učvrstili njemački i američki giganti Volkswagen i Ford, prije svega na području komercijalnih vozila i kamioneta, ali nema sumnje da bi to vremenom moglo da se proširi i na putnički program.

Posljednjih godina je udruživanje ne samo spasilo već i preporodilo neke proizvođače, pa tako tržištem dominira francusko-japanska Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa.

Izvor: Rtcg