"Osmi mart je poseban, ali,... Danas se obilježava međunarodni dan žena, a evo šta o tome kažu Podgoričani

Međunarodni dan žena se u svijetu proslavlja Osmog marta. Predstavlja događaj koji istovremeno donosi rodnu ravnopravnost. Osmi mart se proslavlja od 1913. godine.

Lider ženske kancelarije Socijaldemokratske partije Njemačke, Klara Cetkin je 1910. godine predložila da se uvede Međunarodni dan žena. Ona je došla na ovu ideju kako bi se žene izborile za svoja prava i imale status kao i muškarci.

Zanimljivosti o Osmom martu

Da li ste znali da je Dan žena Osmi mart neradan dan u 28 država svijeta? Između ostalog, na Kubi, u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Mongoliji, Vijetnamu itd. Ali u nekim zemljama je neradan dan samo za žene, recimo u Kini ili Nepalu. To je jedna od rijetkih situacija gdje bi muškarci mogli da se žale na rodnu neravnopravnost.

Postoje mnogi kreativni načini proslave Osmog marta, a jedan od najinteresantnijih desio se u jugoistočnoj kineskoj regiji Guangdung. Tamo su se 8. marta 2016. godine muškarci obučeni u haljine, i obuveni u cipele sa štiklom, penjali na vrh jedne planine u znak proslave dana žena.

                                                                               Foto: Cdm

Dan žena Osmi mart ima i svog kolegu – Dan muškaraca koji se proslavlja 19. novembra svake godine. Međutim, Osmi mart je daleko popularniji i poznatiji.

Pitali smo naše sugrađane da li pridaju važnost ovom prazniku, pa tako šetajući Podgoricom sreli smo Nikolu koji je nestrpljivo čekao u redu i kupovao ružu svojoj izabranici.

"Volim da iznenadim svoju ljepšu polovinu, ali to ne radim samo danas, već se trudim da joj svaki dan u godini bude lijep".

Da su Podgoričani romantični, potvrdio nam je i Andrija, koji 8. mart smatra bitnim praznikom, ali naglašava.

"Osmi mart je poseban, ali sam jedan od onih koji se trude da budu pažljivi prema dragim damama. Danas sam poranio da kupim cvijeće za majku i djevojku, a u toku dana sma planirao i neke koleginice da obradujem", kaže on za Kolektiv.me.

Sa druge strane, Miloš ne pridaje značaj međunarodnom Danu žena i kaže da je to "dan kao i svaki drugi".

"Ne pridajem mu neku posebnu važnost, jer treba da smo pažjivi prema ženama svih 365 dana u toku godine, a ne samo danas.

Koga ste vi danas obradovali buketom cvijeća u čast 08. marta?

Izvor: Kolektiv.me