Dan tišine na Baliju: 24 sata bez mobilnih telefona, struje, TV-a

Poznato indonežansko turističko odredište Bali, na lokalni hiduistički praznik Nijepi, ili Dan tišine, biće bez mobilnog interneta 24 sata, izjavio je jedan od lokalnih zvaničnika.

Drugu godinu zaredom, svi operateri mobilne telefonije na Baliju će morati da zatvore usluge prenosa podataka (internet sa sopstvenih mobilnih telefona) od četvrtka ujutro, saopštilo je Ministarstvo komunikacija.

Ostale internet usluge funkcionisaće kao i obično.

“Pristup internetu u ključnim objektima i javnim prostorima mora biti zagarantovan”, navodi se u saopštenju i dodaje da će i međunarodni aerodrom na Baliju biti zatvoren 24 sata.

Nijepi (Nyepi) ili Dan tišine predstavlja hinduističku Novu godinu, ali se slavi svakog proljeća u noći novog mjeseca. Praznik gotovo u potpunosti obustavlja svakodnevne aktivnosti jer stanovnici ostrva, uključujući i brojne turiste, ostaju u svojim domovima, odnosno hotelima.

Datum proslave hinduističke Nove godine koja se slavi na Baliju, svake godine se mijenja. Nijepiju, jednom od najvažnijih praznika u kulturi ostrva, prethodi nekoliko ritualnih obreda u kojima učestvuju gotovo svi mještani i turisti.

Nakon ceremonija cijelo ostrvo je uronjeno u tišinu, jer se vjeruje da je važno da demoni povjeruju da je ostrvo prazno.

Na Dan tišine na ostrvu su dežurni samo Hitna pomoć i policija, koja patrolira gradom kako bi se uvjerila da su građani u novu godinu ušli bez struje, TV-a, radija i buke.

Građani vrijeme provode u meditaciji i postu, a koriste ga i da bi razmislili o godini koja slijedi i o vlastitim ciljevima.

Gradske vlasti kažu da brojni turisti stižu na Bali upravo da bi doživjeli mir i spokoj Nijepija.

Izvor: Cdm