Kineski arheolozi pronašli eliksir besmrtnosti

Kineski  arheolozi pronašli su unutar drevnog brončanog spremnika misterioznu tekućinu, odnosno “eliksir besmrtnosti“ koji se spominje u starim kineskim tekstovima, piše Science Alert.

Čudnu žućkastu tečnost istraživači su otkrili krajem prošle godine tokom iskopavanja u središnjoj kineskoj provinciji Henan i kasnije shvatili da se radi o napitku za koji su drevni Kinezi smatrali da daje dar besmrtnosti onome tko ga ispije.

Mirisalo na vino

“Ovo je prvi put da su arheolozi u Kini pronašli mitski ‘napitak za besmrtnost'”, rekao je Shi Jiazhen, šef Instituta za kulturne relikvije i arheologiju.

“Tečnost ima značajnu vrijednost jer omogućava znanstvenicima proučavanje drevnih kineskih misli o postizanju besmrtnosti i spoznaje o evoluciji kineske civilizacije”, dodao je.

Spremnik od bronze, oblika vrča s poklopcem, arheolozi su iskopali u prostranoj grobnici u gradu Luoyangu veličine 210 kvadratnih metara koja potiče iz Zapadne dinastije Han (202. g. pr. Kr. – 8. st. po. Kr.).

Ležala je između brojnih drugih drevnih artefakata, poput glinenih posuda i lampi u obliku guske, a nalazila se pored pokojnika. Arheolozima je tečnost mirisala na vino te su na početku pretpostavili da se radilo o alkoholnom piću, odnosno rižinom vinu koje je položeno u grobnicu.

Izvor: Cdm