Kako su nastali nazivi pojedinih evropskih prijestonica

Svi znamo njihova imena, ali možda ne i otkud ta imena dolaze: evropski gradovi kriju u svojim nazivima zanimljivo porijeklo.

Prema njemačkoj narodnoj tradiciji, Berlin je svoje ime dobio od reči “bär” što znači “medved”, koji je i simbol Berlina. Ipak, prema drugoj teoriji ime grada zapravo dolazi od slovenske riječi za močvaru – “berl”.

Naziv rumunskog glavnog grada, Bukurešta, dolazi od Bukura, istorijskog junaka koji je, prema različitim legendama, bio princ, ribar, pastir ili lovac, ili možda sve to. Na rumunskom jeziku, “bukurija” znači “sreća”.

Švedska prestonica Stokholm ime duguje kombinaciji reči “stäk” što znači “zaliv” (ili, možda “stock” što znači “kolac”, “dići sidro”, “stub”, “motka”) i riječi “holm” što znači “ostrvo”.

Glavni grad Norveške, Oslo, ime najvjerojatnije duguje staronordijskoj riječi “os” što znači “ušće”. Iako postoje i druge teorije, ova je najrealnija s obzirom na lokaciju na kojoj se mjesto nalazi.

Kopenhagen u prevodu znači “trgovačka luka”, ime je dobio od danske riječi “køber” što znači “trgovac” ili “kupac”, i “havn” što znači “luka”.

Pariz se u antička vremena zvao “Lutecia Parisorum”, a kasnije i “Parisii”. Bio je utvrđeno naselje galskog plemena Pariza, koji su od njega napravili svoju prijestonicu.

Ime Londona, prema jednoj teoriji, potiče od izraza “Londinium” što znači “mjesto koje pripada čovjeku po imenu Londinos”. Ova je teorija, međutim, odbačena, a drugog, zvaničnog objašnjenja za sada nema.

Izvor: Cdm