Berćules, selo u kojem se tek sada spremaju za doček 2019. Godine(video)

Berćules je selo koje se izdiže na 1319 metara u andaluzijskoj regiji Alpujaras. U njemu živi oko 800 ljudi i bave se uglavnom poljoprivredom, stočarstvom, a pomalo i turizmom. Ne razlikuje se po mnogočemu od drugih sličnih takvih mjesta u Španije. Osim po jednom – još uvijek žive u 2018. godini.

                                                                               Foto: Cdm

Umjesto 31.12. kada većina svijeta dočekuje Novu godinu, oni to čine u prvoj sedmici avgusta.

Sve je započelo prije 25 godina. Dobro raspoloženi stanovnici Berćulesa spremali su se da u društvu porodice i prijatelja dočekaju 1994. godinu. Ipak, ponoć nije otkucala te večeri zbog nestanka električne energije. Stanovništvo je bilo – razočarano.

                                                                                 Foto: Cdm

Jeli su uz svjetlost svijeća, slušali muziku na starim tranzistorima na baterije i osjećali kao da nisu ušli u Novu godinu. Na seoskom sastanku čelnici su odlučili da ponove doček u prvoj nedjelji avgusta kako bi razveselili svoje mještane, ali i pružili priliku da lokalni kafići i restorani zarade novac koji su izgubili zbog propalog “pravog” dolčeka.

Proslava Nove godine u avgustu bio je toliko veliki hit da je selo odlučilo da i naredne godine dočeka nešto kasnije u odnosu na ostatak svijeta. Štaviše, selo je postalo popularno po ovoj tradiciji, a turisti iz različitih dijelova Španije počeli su da dolaze u Berćules.

Prošle godine na doček Nove godine stiglo je 10.000 gostiju.

                                                                                    Foto: Cdm

Za ljetni doček Nove godine služe se tradicionalna jela temeljena na ćuretini i teletini, ali poslužena s ukusuma avgusta – osvježavajućim hladnim supama gazpacho i salmorejo od lokalno uzgojenih paradajiza. Mlađi se slade božićnim kolačima polverone i mantecado, a po selu se i prodaju i vrećice s 12 boba grožđa koji se tradicionalno jedu u Španiji kada sat otkuca ponoć za dobru sreću.

Šampanjac teče u potocima, a zabave na dva seoska trga traju do ranih jutarnjih sati.

Kako stanovništvo Berćulesa slavi božićno-novogodišnje praznike usred ljeta, pogledajte u videu:

Izvor: Cdm