Jedan od najopasnijih puteva na svijetu vodi do raja

Tianmen Mountain Road naziva se put koji vodi do raja. Njegovo ime nije tako čudno jer vodi do istoimene planine Tianman Šan (Vrata raja) koja se izdiže na 1.519 metara visine u sklopu spektakularnog Nacionalnog parka u gradu Džangđiađje u sjeverozapadnom dijelu Hunana u Kini.

Iako je put dugačak tek oko 11 kilometara izgrađen je u izazovnom i neravnom području. Penje se na visinu od 1.100 metara a broji čak 99 zavoja. Ubraja se čak u jedan od najopasnijih na svijetu.

I kao da to nije dovoljno, Kinezi su morali da nadmaše sami sebe, pa su s bočne strane planine na visini od 1.430 metara izgradili prolaz po imenu Walk of Faith. S obzirom da je prolaz u potpunosti napravljen od stakla i gleda u provaliju definitivno se ne preporučuje ljudima koji pate od akrofobije.

Ako ipak, želite da uživate u veličanstvenom pogledu na planinu Tainmen do nje možete doći i mnogo sigurnijom žičarom izgrađenom 2005. godine za koju Kinezi tvrde da je najduža žičara na svijetu koja je povezana s visokom planinom jer je duga 7.455 metara.

Izvor:CdM