Planinar preživio napad pume

Dok je mirno prelazio svoju uobičajenu rutu u parku na planini Horstut, Amerikanac Trevis Kofman nije mogao ni da nasluti da će se samo nekoliko minuta kasnije rvati sa pravom zvijeri.

Njega je na tom putu presrela - puma!

- Došla je s prednje strane i bacila se na mene, a strah u meni se odjednom pretvorio u borbeni stav. Puma me ugrizla za zglob ruke i počela da vuče, kandžama me grebala po licu i rukama. Bilo je zastrašujuće - priča Kofman.

Srećom po njega, bila je to mlađa puma i Trevis je, onako raskrvavljen, uspio nekako da je gurne na zemlju. Od tog trenutka bio je to zapravo rvački meč.

- Imam kod kuće mačku, čitao sam ponešto o tim divljim životinjama s obzirom da volim da trčim u planinama i znao sam da su kandže daleko najopasnije. Bojao sam se da mi ne raspori trbuh ili me zahvati po preponama, onda bih bio gotov. Ali uspio sam nekako da bacim pumu na leđa i nogama mu pritisnem vrat. Počeo sam da je gušim u svoj onoj panici, nisam znao šta drugo. I par puta sam osjetio kao da je gotova, ali opet bi me izgrebala i ugrizla. Trebalo je valjda deset minuta da napokon prestane da se pomjera - rekao je on.

Krvavi ugrizi, ogrebotine po cijelom tijelu, rasječeni i izgriženi nos... Kofman je izgledao kao da ga je neko sjekao mačetom.

- Adrenalin je "tukao" u meni. Ni sam ne znam kako sam uspio, s ovih 20 šavova osjećam se kao da sam dobio na džekpotu - smije se čovjek koji je preživio napad divlje životinje.

Inače, ako imate tu nesreću da vas napadne neka divlja životinja, statistički je najmanje vjerovatno da ćete preživeti napade ajkule, vuka, zmije otrovnice i - upravo lava.

Izvor:CdM