Grad u kojem 12 sati ne postoji jer sat otkucava samo do 11

Zamislite sat koji ima samo 11 zubaca i na kojem broj 12 nedostaje. Nije greška. Sat ne govori samo vrijeme, već i neobičnu fascinaciju čitavog jednog grada brojem 11.

Soloturn su osnovali Rimljani prije 2,000 godina, ali je pao u „turistički“ zaborav zbog velike blizine Bernu koji se radije obilazi. Grad je gotovo opsjednut brojem 11 i dom je 11 crkava, 11 kapela, 11 fontana, 11 kula i 11 muzeja.

Sve je to krenulo još u 15. vijeku. Ako se i nađe koji turista, vidjećete ga kako više nego zabrinuto gleda u najstariju zgradu u gradu na kojoj se nalazi astronomski sat sa zlatnim zvijezdama, kuglama i pokrenim figurama kralja, viteza i sekelta. O čemu se radi i šta se dešava pošto sat otkuca 11 sati?

                                                                               Foto: Cdm

Svih 11 zupčanika počinju da se pomjeraju u slučajnim satima (11, 12, 17 i 18) kada konjanik od metala počinje da udara čekićem o zvono i izvodi Solothurner Lied, nezvaničnu himnu grada.

Nije samo sat u znaku broja 11… Na dvije fontane možete vidjeti tačno 11 česmi za vodu, na muzejima 11 vrata visokih 11 metara, itd, itd.

A zašto je grad opterećen brojem 11? Pa, to ne znaju ni sami njegovi stanovnici.

Narodna legenda govori o čarobnim vilenjacima koji su došli sa obližnje planine Vajsenstin kako bi ohrabrili stanovnike grada koji su naporno radili, ali nikada nisu napredovali. Usvajanje broja 11 (elf na njemačkom jeziku) bilo je odavanje počasti građana svojim spasiteljima.

Mnogo razumnije objašnjenje je biblijsko značenje broja, pa tako i stanovnici Soloturna smatraju da je broj 11 „sveti broj“. U numerologiji se broj 11 smatra najintuitivnijim, najčešće povezan sa vjerom i vidovnjaštvom i stalnom potragom za savršenstvom.

Ako je religija jedan dio DNK-a ovog grada, geopolitika je drugi. Godine 1481. godine, Soloturn je postao 11 kanton Švajcarske konfederacije, a do 16. vijeka je podijeljen na 11 protektorata. Takođe se broj 11 prvi put pominje još 1252. godine kada su cehovi za gradsko vijeće izabrali 11 članova.

Izvor: Cdm