U franacuskom selu psi ne smiju preglasno da laju, kazna 68 eura

Načelnik mjesta u sjevernoj Francuskoj izdao je zabranu pretjeranog laveža pasa.

Cilj ove zaista nesvakidašnje zabrane je smanjiti “pseće zagađivanje bukom” i odgovor je na “pse koji laju dan i noć i stvaraju neizdrživu situaciju” u selu, objasnio je načelnik Feuquieresa Žan Pjer Estjen.

Vlasnici pasa u ovom francuskom mjestu moraće platiti kaznu od 68 eura za “prolongiran ili ponovljen lavež” u slučaju kada su psi ostavljeni sami u ograđenim prostorima, javlja BBC.

“Cilj nije zabraniti pse i nećemo kažnjavati ljude za najmanji lavež. Grad nema ništa protiv pasa, ali ako ih odlučite imati, onda ih edukujte”, rekao je Estjen za francuske novine Le Parisien.

Zabrana donesena nakon što su mještani pokrenuli peticiju protiv jedne vlasnice pasa

Psi koji su skloni lajanju takođe će se morati držati unutra ako njihovo ponašanje “ometa odmor ili opuštanje” 1400 stanovnika ovog mjesta. Vlasnici će dobijati kaznu za svaku pritužbu koju opština zaprimi protiv njih.

Zabrana je donesena nakon što su mještani pokrenuli peticiju protiv jednog svog susjeda. “Ona ima nekoliko pasa, od kojih su neki veliki. Pokušali smo nekoliko puta uspostaviti dijalog s njom, ali bez uspjeha. Ako sam donio ovu odluku, to je zato što nisam imao drugog izlaza. Nisam mogao mirno sjedjeti”, objasnio je načelnik.

Zabranu su već kritikovali aktivisti za prava životinja. Predsjednik Udruženja za obranu životinjskih prava Stefan Lamart nazvao je odluku “potpuno suludom”.

“Ako psi imaju usta, ona im služe za lajanje. Nikad nisam vidio da pas laje od ujutro do naveče”, rekao je i najavio da će podnijeti žalbu lokalnom sudu.

Izvor: Cdm