Mačka vidi 50 odsto bolje od čovjeka

Jeste li se ikada zapitali da li mačke vide u potpunom mraku budući da znamo za njihov izuzetan vid? Odgovor na ovo pitanje je ne, ali u polutami vide čak 50 posto bolje od nas, zahvaljujući specifičnoj građi oka.

Mačke, kao i psi, imaju sloj tkiva koji reflektuje svjetlost (Pixabay) Mačke, kao i psi, imaju sloj tkiva koji reflektuje svjetlost (Pixabay)

U odnosu na veličinu glave, mačke imaju izrazito velike oči koje se sastoje od nekoliko slojeva tkiva. Beonjača se sastoji od gustog fibroznog tkiva koje je dobro prokrvljeno, piše Index.hr.

Rožnjača je građena od tankih slojeva stanica raspoređenih na poseban način koji dozvoljava svjetlosti da uđe u oko.

Mačke, kao i psi, imaju sloj tkiva koji reflektuje svjetlost. Naučni naziv mu je "tapetum lucidum". Jednostavno rečeno, zbog toga mačkama oči svijetle u mraku.

Dok "tapetum lucidum" povećava sposobnost vida pri smanjenoj svjetlosti, istovremeno umanjuje oštrinu vida pri obilnoj svjetlosti. Mačke mogu razlikovati i boje, ali ne i slične nijanse.

Sasvim je normalno da primijetite i treći kapak kod vašeg ljubimica. U njemu se nalazi suzna žlijezda koja dodatno vlaži oko.

Izvor: Rtcg