Ukrao knjigu da bi je poklonio drugarici, ona ga prijavila

"Dječak iz socijalno zapuštene i ugrožene porodice ukrao knjigu iz školske biblioteke i poklonio drugarici za rođendan, ona prijavila. Direktorka razmišlja da li i kako da ga kazni. Po pravilniku: teža povreda", situacija je iz jedne domaće osmoletke koja je objavljena na Tviteru, a pred srpske tviteraše je stavila teško moralno pitanje čak i za odrasle: kako postupiti?

Mali Romeo odmah je pobrao simpatije, prije svega što je riješio da "mazne" upravo knjigu, a ne neki "prizemniji" predmet, a potez djevojčice da ga zbog takvog gesta potkaže, dodatno su podstakli tviteraše da mu stanu u zaštitu.

"Ukor i učenik godine", jedan je od predloga kako postupiti u ovoj situaciji. Osim ovog ukora, i u nekoliko drugih komentara se može zateći mišljenje da "bi dječak trebalo da bude kažnjen imajući u vidu da jeste načinio prestup", ali i da bi "mali laf trebalo da bude još i više nagrađen".

"Treba da porazgovara sa dječakom, da ga pokudi za krađu i pohvali za želju da nekog učini sretnim. Tim redosledom", navodi se u jednom od komentara kako bi valjalo da direktorka postupi, a autor tvita, koji se potpisuje nadimkom Salute, izveštava o razvoju situacije:

"To se i desilo. I kupljena knjiga. Njemu društveno - korisni rad u biblioteci kao kazna, i pomoć porodici koliko škola može", piše ovaj korisnik Tvitera. Navodi se i da je direktorka upoznata sa dječakovom teškom situacijom i da pokušava da mu pomogne na svaki način.

"Tako i treba! On će se osjećati korisnim ako radi nešto ozbiljno, nešto će naučiti iz knjiga jer se vidi da ih voli a biće mu i prijatnije u porodici", složio se neko.

"Knjiga kao izbor - nešto govori"

Srećni zbog razvoja situacije, tviteraši su se dodatno oduševili kada su saznali oko koje knjige se vodi "borba": "Gordost i predrasude".

"Taj naslov je 'pozajmio'? Knjigu Džejn Ostin o djevojci koja mora da se uda za bogatog? Dečko je kralj! Dirnulo me sve ovo. Iskreno. Vama hvala na info da će slagati knjige nedjelju dana, a 'kaznite' ga i saznanjem da je (možda nehotično) pokazao gordije naše predrasude od knjige", napisao je tviteraš koji je želio da kupi školi nekoliko knjiga i time "otkupi" dječakovu kaznu. "Istorija pamti mnoge velike ljude koji su usled siromaštva, krali knjige. Siromaštvo smo im zaboravili, ali im te krađe pamtimo. Mnogo je do pogleda na svijet", dodao je on i napomenuo da "nije pedagog, samo roditelj, koji ima dobru volju".

"Kao sudija za maloletnike, ja bih ovog dječaka samo pomilovala po kosici. I dala mu novac da drugarici kupi poklon", jedno je od mišljenja.

Jedna od uključenih u ovaj razgovor u etru, izjasnila se da bi na direktorkinom mjestu kaznila djevojčicu, te da bi to bilo pedagoški.

"I Đinđić je krao knjige (sam priznao) pa postao premijer. Krađa je u ovom slučaju prejaka reč. Mogu da se kladim da sada u svačijoj kući ima bar jedna kniga iz nečije biblioteke. Nismo ukrali nego je nismo vratili", objasnila je ona.

Ima i onih koji smatraju da se djevojčica možda postidela zbog te pažnje, te ne bi trebalo ni nju osuđivati, a na kraju se i saznalo zašto je prijavila ukradenu knjigu: uplašila se kazne i nije htjela da bude saučesnik, pa je vratila knjigu, objašnjava Salute. Direktorka je kupila istu knjigu, pa je djevojčica ipak dobila poklon, dodaje.

"Nije greh ukrasti knjigu i hleb, oba se kradu zbog gladi", piše u jednom od komentara.

"Zanimljiv dječak, a i direktorka mudra. 'Popraviće' i devojčicu, rekla bih. I knjiga i drugarstvo su svetinja", zaključak je autora tvita, napomenuvši: "sa djecom jako pažljivo, lomljiv materijal".

Izvor: Analitika