Zanimljive naučne činjenice koje nismo učili u školi

Nismo sigurni da li su ove naučne činjenice bile uvrštene u gradivo Prirode i društva ili nekih drugih predmeta, ali uvijek postoji mogućnost da smo te časove prespavali. Nema veze, to je sada prošlo vrijeme, a kao što vrlo dobro znate, nikad nije kasno da se nauči nešto novo. Da krenemo redom…

1.Na zemlji postoji više drveća nego zvijezda u našoj galaksiji

NASA eksperti vjeruju da u galaksiji Mliječni put postoji između 100 i 400 milijardi zvijezda. Broj drveća na našoj planeti, s druge strane, je znatno veći, čak 3,04 biliona.

2.Kiseonik ima boju

Kao gas, kisonik je bez boje i mirisa. U svojoj čvrstoj i tečnoj formi, međutim, on je svijetloplave boje.

3.Banane su radioaktivne

Banane posjeduju kalijum, koji je radioaktivan. Ne brinite, to nije nešto o čemu bi trebalo da brinete. Jedan naučnik je izračunao da bi bilo potrebno da jedete 247 banana dnevno u periodu od 7 godina da bi se primijetili bilo kakvi simptomi radijacije.

4.U svemiru je nemoguće podrignuti

Kada podrignete na Zemlji, gas je jedino što izlazi iz vaših usta, dok hrana koju ste unijeli u organizam ostaje na svom mjestu zbog gravitacije. U situaciji kada ova sila ne postoji, gas se ne može odvojiti od čvrste materije i tečnosti pa je podrigivanje u stvari povraćanje.

5.Naše tijelo sadrži više bakterija nego ljudskih ćelija

Zvuči nevjerovatno, zar ne? Nekada se vjerovalo da je bakterija u ljudskom tijelu čak 10 puta više, međutim, jedna studija iz 2014. je došla do vjerovatnijih brojki. Prema njoj, naše tijelo sadrži 39 biliona bakterija i 30 biliona ljudskih ćelija.

6.Daltonizam je znatno prisutniji kod muškaraca nego kod žena

Geni koji utiču na pojavu daltonizma se nalaze na X hromozomu. Kod muškaraca XY hromozomi determinišu pol, ali i druge karakteristike jedinke, dok je u slučaju žena to par X hromozoma. Iz tog razloga muškarci su podložniji daltonizmu jer ako se na njihovom jedinom X polnom hromozomu nađu geni za daltonizam, ne postoji drugi koji može da anulira ovu pojavu. Žene, s druge strane, imaju dva X hromozoma pa je moguće da u situaciji kada su geni za daltonizam samo na jednom X hromozomu, drugi X hromozom nadoknađuje taj gubitak i ne javljaju se simptomi daltonizma.

Izvor: Cdm