Ašhabad, mermerni grad koji u sebi ima Las Vegas i Pjongjang

Negdje pored sporednih i prašnjavih puteva centralne Azije, iz pustinje se uzdiže svijetao i čist grad. Svojim mermerno bijelim zgradama, praznim širokim bulevarima i psihodeličkim svijetlima, glavni grad Turkmenistana je vidno drugačiji od ostatka regiona. Riječ je o prijestonici Ašhabad.

                                                                                 Foto: Cdm

Kroz posljednju deceniju država je nevjerovatno napredovala zbog svojih resursa nafte i prirodnog gasa. Vlada Turkmenisana je od tada prosto sipala bogatstvo kako bi preuredila svoj glavni grad.

Neki opisuju Ašhabad kao hibrid između Las Vegasa i Pjongjanga. Sa svojim glatkim, memernim fasadama i neonskim svijetlima, Ašhabad liči na Las Vegas i to posebno noću. Sa druge strane, vještački čist i nov izgled grada sa staljinističkim režimom, kojim vlada vodi ovu državu, podsjeća na Sjevernu Koreju.

                                                                              Foto: Cdm

                                                                         Foto: Cdm

Turkmenistan je relativno bogata zemlja, ali njeno stanovništvo još uvijek živi u kontrolisanom režimu.

Kako je postalo sve tako neobično?

Veliki zemljotres koji je pogodio Ašhabad 1948. godine je sravnio sa zemljom čitav grad ubivši skoro 110 hiljada ljudi, iako je Staljin odbio da prizna ovo i prijavio samo 14 hiljada mrtvih. Ašhabad je potom ponovo izgrađen u sovjetskom stilu.

Turkmenistan je dobio svoju nezavisnot 1991. godine. Vođa Turkmenistana, Saparmurat Nijazov, odmah je izvršio pripremu planova za “zlatno doba Turkmenistana”. Rezultat je bio potpuno nov grad sa ij, rasprostranjenim palatama, zlatnim kupolama, fontanama, neonsko osvijetljenim spomenicima i staljinističkim državnim ministarstvima.

                                                                           Foto: Cdm

Da li vrijedi posjetiti Ašhabad?

Turkmenistan je sedma najmanje posjećena država na svijetu, sa samo sedam hiljada turista godišnje. Mnogi putnici izbjegavaju Turkmenistan zbog strogih pravila o vizama. Turističku vizu možete da dobijete jedino ako se pridružite turističkoj turi, a to znači veći trošak i ograničenu slobodu. Možete dobiti i prolaznu vizu, ali vam to daje tri do pet dana u zemlji.

                                                                                Foto: Cdm

Ašhabad ima međunarodni aerodrom koji je povezan sa mnogim gradovima u Evropi i sa Bliskim istokom, ali nije uopšte nije jeftin. Većina ljudi odlučuje da putuje preko Turkemnistana baš zbog toga što je teško dobiti vizu za ulazak u zemlju. Ali kada jednom upadnete u turističku turu, relativno je lako da dobijete poziv i vizu po dolasku.

Izvor: Cdm