Trijumfalna kapija od danas otvorena za posjetioce

Trijumfalna kapija, oštećena tokom nasilja na protestu "žutih prsluka" 1. decembra, danas će ponovo biti otvorena za posjetioce, saopštio je francuski Centar za istorijske i nacionalne spomenike.

 "Sve mreže i oprema neophodna za bezbjednost i dobro funkcionisanje spomenika su provjereni i popravljeni. Neki djelovi nameštaja posebno u knjižari spomenika su privremeno popravljeni u očekivanju novih", navodi se u saopštenju. Trijumfalna kapija koja predstavlja simbol Francuske oštećena je 1. decembra.

Namještaj je uništen a neka umjetnička djela oštećena dok su na fasadi ispisani grafiti, a kompjuterski uredjaji van upotrebe. Predsjednik Emanuel Makron posetio je spomenik dan poslije protesta kako bi procijenio štetu.

 Tada se pominjala šteta od nekoliko stotina hiljada eura. Među oštećenim umjetničkim djelima su između ostalih, mermerna bista Luja Filipa Orleanskog, kao i poprsje Napoleona, navodi se u saopštenju i dodaje da su ukradena djela sa izložbenog prostora, među kojima jedna gipsana maketa iz 30-ih godina.

Trijumfalnu kapiju, u čijem se sastavu nalazi i Grob neznanog junaka, godišnje posjeti oko 1,5 miliona ljudi.

 

Izvor:AntenaM