Veliki požar u Rio de Žaneiru

Veliki požar izbio je tokom noći u 200 godina starom Nacionalnom muzeju u Rio de Žaneiru, jednom  od najstarijih u Brazilu, a vatrogasci i zaposleni u muzeju bore se da spasu umjetnine.

Muzej u kome se nalazi kolekcija iz Egipta, grčko-rimski artefakti i neki od prvih fosila pronađenih u Brazilu bio je zatvoren za javnost kada je izbio požar juče u 19.30 po lokalnom vremenu (00.30 u ponedjeljak po centralnoevropskom vremenu).

"Za sada nema žrtava. Požar se proširio jako brzo, ima puno zapaljivih stvari u muzeju", rekao je za Frans pres portparol vatrogasaca Rio de Žaneira, Roberto Robadej, dodajući da se 80 vatrogasaca bore s vatrom i da je do ponoći po lokalnom vremenu ona skoro pod kontrolom a da se očekuje da će biti savladana za nekoliko sati.

Brazilski predsjednik Mišel Temer rekao je da je ovo "tužan dan za sve Brazilce".

"Dvjesta godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno", naveo je Temer u saopštenju.

Portparol vatrogasaca je rekao da su neki eksponati iz muzeja spaseni, a da su vatrogasci uz pomoć zaposlenih u muzeju uspjeli da sklone mnogo stvari iz tog zdanja.

Nacionalni muzej je otvoren 1818. i spada u najstarije i najprestižnije muzeje u Brazilu. Ta kulturna i naučna institucija ima više od 20 miliona vrijednih predmeta.

 

Izvor:RTCG