Sahranjen Džon Mekejn: "Iznad svega je prezirao zloupotrebu vlasti"

Američki senator Džon Mekejn, koji je preminuo prošle subote u 82. godini, sahranjen je u nedjelju na groblju Pomorske akademije SAD, u Anapolisu, u Merilendu.

Mekejn je sahranjen pored svog dugogodišnjeg prijatelja i kolege na akademiji, admirala Čaka Larsona koji je preminuo 2014.

Na privatnoj memorijalnoj službi za senatora, u subotu u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, bivši demokratski predsjednik SAD Barak Obama pozdravio je Mekejna, svog prijatelja i političkog rivala, kao inspiraciju svim Amerikancama "da budu bolji, da rade bolje, da zavrijede veliki nasljeđe koje su ostavili osnivači".

"Veliki dio naše politike, javnog života, debate, može da izgleda tako beznačajno, podmuklo i uskogrudo, zbog razmjene uvreda, lažnih kontroverzi i isfabrikovanog bijesa", ocijenio je Obama u oproštajnom govoru.

Oproštajni govor održao je i bivši republikanski predsjednik Džordž Buš mlađi koji je za Mekejna rekao da je "bio častan i da je uvijek prepoznavao da su njegovi rivali i dalje patriote i ljudska bića".

Bivši predsjednici bili su među stotinama članova porodice, prijatelja, bivših kolega u Kongresu koji su se okupili u Nacionalnoj katedrali u kojoj je bio izložen kovčeg sa Mekejnovim posmrtnim ostacima.

Službi su prisustvovale i desetine aktuelnih i bivših američkih zvaničnika, članova Kongresa i stranih diplomata. Mekejnov kočeg, između ostalih, su nosili glumac Voren Biti, bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i ruski disident Vladimir Kara Murza.

Predsjednik Donald Tramp nije bio pozvan na ceremoniju u petak, niti na Mekejnovu sahranu u subotu, što je odluka koju mnogi vide kao prekor upućen Trampu.

 

Izvor:RTCG