Američki izaslanik u Libanu: Sukob je eskalirao van kontrole

Izaslanik SAD za Bliski istok Amos Hohštajn je danas u Bejrutu razgovarao sa zvaničnicima Libana o uslovima za prekid vatre u sukobu Izraela i Hezbolaha, ocijenivši da je sukob "eskalirao van kontrole"."Sjedinjene Američke Države apsolutno žele da okončaju taj sukob što je moguće prije.

To je ono što predsjednik (Džo) Bajden želi, to je ono na čemu svi mi radimo", rekao je Hohštajn, prenijele su agencije.On je ocijenio da nije dovoljno da se obje strane obavežu na poštovanje Rezolucije 1701 Savjeta bezbjednosti UN kojom je okončan prethodni sukob Izraela i Hezbolaha 2006. godine, a koja poziva da na jugu Libana ne bude ni jednih drugih naoružanih ljudi i oružja osim libanske države.

Hohštajn je ocijenio da ni Hezbolah ni Izrael nisu adekvatno sproveli tu rezoluciju i da, iako će ona biti osnova za okončanje trenutnih neprijateljstava, SAD teže da utvrde šta je još potrebno učiniti kako bi se osigurala da bude primijenjena "pošteno, tačno i transparentno"."Mi radimo s Vladom Libana, državom Liban, te Vladom Izraela da nađemo formulu koja donosi kraj ovog sukoba jednom zauvijek", rekao je američki izaslanik.

Izvor: Rtcg

Foto:N1