Protesti u Vašingtonu zbog Netanjahuove posjete

Na stotine demonstranata protestovalo je kraj zgrade Kapitola u Vašingtonu, osuđujući izraelski rat u Gazi i premijera Izraela Benjamina Netanjahua nekoliko sati pred njegovo obraćanje Kongresu SAD.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Uhapsiti Netanjahua" i "Kraj sve pomoći SAD Izraelu" i uzvikivali " Slobodna, slobodna Palestina", dan nakon što je jučerašnji protest u Kongresnoj zgradi završen hapšenjem mnogih učesnika protesta. Lideri protesta su rekli da na šest raskrsnica koje vode do Kapitola "polaže pravo palestinski narod". Organizatori su unaprijed najavili da će pokušati da blokiraju Netanjahuov put do zgrade. Zeina Hačinson, direktorka razvoja u Arapsko-američkom komitetu za borbu protiv diskriminacije, pročitala je imena nekoliko palestinskih novinara koje je ubila izraelska vojska.

"Mi protestujemo protiv ubice manijaka, njegovih pristalica i onih koji su mu to omogućili i zahtijevamo njegovo hapšenje", vikala je ona sa bine. Neki demonstranti su optuživali Izrael, a drugi su izražavali podršku, tražeći da Netanjahu sklopi sporazum o prekidu vatre sa Hamasom i dovede kući taoce koje još uvijek drži u zatočeništvu ta ekstremistička organizacija. Policija je saopštila da je u utorak oko 200 ljudi uhapšeno na demonstracijama u najstarijoj Kongresnoj poslovnoj zgradi. Organizacija Jevrejski glas za mir saopštila je danas da je uhapšeno mnogo više ljudi, uključujući rabine. Hapšenje demonstranata je juče nastavljeno. Bajden i Netanjahu sastaće se danas, a potpredsjednica SAD Kamala Haris će se takođe sjutra odvojeno sastati s izraelskim liderom. Sastanak Trampa sa Netanjahuom zakazan je za petak.

Izvor:RTCG

Foto:N1