Kina objavila kraj vojnih vježbi oko Tajvana

Kina je objavila kraj velikih vojnih vježbi, koje je izvodila od četvrtka oko Tajvana.

Tim vježbama Kina je htjela da pokaže da se protivi, prema njenoj ocjeni, separatističkim izjavama novog tajvanskog predsjednika Lai Čing-tea.

Kineska vojska je "uspješno završila" vježbe "Zajednički mač2024A", uperene protiv Tajvana, javila je sinoć kineska državna televizija CCTV-7, koja izvještava o vojnim pitanjima.

Vojska je objavila u četvrtak da je počela dvodnevne manevre.

Predviđeni su da simuliraju blokadu Tajvana i uključivali su kopnene, pomorske i vazduhoplovne snage, kao i jedinice, koje su odgovorne za strateške rakete.

Vježbe su uglavnom sprovedene u Tajvanskom moreuzu, sjeverno, južno i istočno od te teritorije.

U Tajvanu portparolka predsjedništva Karen Kuo danas je osudila vojne vježbe koje, po njenom mišljenju, izazivaju "ozbiljnu zabrinutost" i predstavljaju "flagrantnu provokaciju prema međunarodnom poretku".

Kina smatra Tajvan jednom od svojih provincija koju još nije uspjela da priključi svojoj teritoriji od kraja kineskog građanskog rata i dolaska na vlast komunista 1949. godine.

Peking poziva na "mirno", ponovno ujedinjenje sa tom teritorijom od 23 miliona stanovnika, gdje vlada demokratski sistem, ali ne isključuje da se upotrijebi sila ako se ostrvo usmjeri ka nezavisnosti.

Kinu je naljutio inauguracioni govor novog predsjednika Lai Čing-tea u ponedjeljak.

Tajvanski predsjednik je rekao da "Republika Kina (Tajvan) i Narodna republika Kina (kontinentalna Kina gdje su na vlasti komunisti) nijesu podređene jedna drugoj", što su izjave koje Peking smatra separatističkim.

"Vođa oblasti Tajvana ozbiljno je doveo u pitanje princip jedne Kine, što gura naše sunarodnike iz Tajvana u opasnu situaciju rata i opasnosti", rekao je juče portparol kineskog Minsitarstva odbrane i dodao da je to" igranje sa vatrom i da se oni koji se igraju sa vatrom sigurno ispeku".

Sa vojnim vježbama koje su tako naveliko medijski propraćene Kina želi ne samo da pokaže svoje nezadovoljstvo prema Tajpeju već da odvrati druge zemlje od saradnje s ostrvom, da bi ga dodatno izolovali, rekao je jedan analitičar.

Po njegovim riječima, Peking očigledno cilja na Vašington. SAD jesu krajem 1970-ih prekinule diplomatske veze sa Tajvanom, ali i dalje ostaju glavni snabdjevač ostrva oružjem.

Kina redovno osuđuje razmjene, uključujući vojne, između Amerikanaca i tajvanskih vlasti, koji "samo namjeravaju da uspore razvoj Kine".

Kineska vojska će odlučno nastaviti da se bori protiv arogancije pristalica nezavisnosti Tajvana i odlučno će uništiti secesionističke planove, rekao je sinoć Li Si, portparol vojske u istočnoj zoni operacija.

Izvor: RTCG