Zelenski potpisao kontroverzni zakon o mobilizaciji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je kontroverzni zakon o pooštravanju pravila mobilizacije. Kako se navodi na sajtu Vrhovne rade, zakon koji će omogućiti da stotine hiljada Ukrajinaca budu pozvane u vojsku najprije je potpisao predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Prema riječima zamjenika predsjednika Vrhovne rade Aleksandra Kornijenka, neke odredbe zakona će stupiti na snagu nakon objavljivanja, dok će većina stupiti na snagu za mjesec dana, prenosi Tass. Vrhovna Rada je 11. aprila usvojila zakon koji je bio prilično kontroverzan i izazvao je uzbunu na društvenim mrežama. Očekivalo se da će predvidjeti demobilizaciju i rotaciju aktivnih vojnika, ali su te odredbe u posljednjoj fazi uklonjene iz zakona, što znači da vojnici koji se bore od februara 2022. još ne znaju kada će biti demobilisani.

Zakon pooštrava proceduru mobilizacije i kazne za one koji je izbjegavaju, a precizira ko sve može biti pozvan u vojsku i na osnovu toga se očekuje se da će biti regrutovano više stotina hiljada Ukrajinaca. Zbog ratnog stanja, vojno sposobnim muškarcima zabranjen je odlazak u inostranstvo, ali ne postoji procedura za pozivanje regruta koji su van države.

Izvor:RTCG

Foto: Guliver/(AP Photo/Mindaugas Kulbis