Vulkan izbacuje lavu i pepeo, na sjeveru Indonezije evakuisano 800 ljudi

Najmanje 800 ljudi u provinciji Sjeverni Sulavezi na sjeveru Indonezije evakuisano je nakon višestrukih erupcija vulkana Ruang, koji je u proteklih nekoliko dana izbacivao lavu i oblake pepela saopšteno je iz indonezijskog Centra za vulkanologiju i ublažavanje geološkog rizika (PVMBG).

Na vulkanu koji se nalazi na ostrvu Ruang udaljenom oko 100 kilometara od prijestonice provincije Manada od jutros su registrovane više od tri erupcije. Zvaničnica  Centra za vulkanologiju i ublažavanje geološkog rizika  Heruningtjas  Desi Purnamasari rekla je da je erupcija Ruanga izazvala nedavne potrese na ostrvu i da iz kratera izlaze opasni i eksplozivni oblaci do visine od 1,8 kilometara. „Evakuacija je proglašena na ostrvu jer se očekuju dodatne erupcije.

Nije dozvoljena nikakva aktivnost na udaljenost do četiri kilometra od kratera“, istakla je Purnamasari. Na ostrvu Ruang živi oko 838 stanovnika i većina je evakuisana na najbliže ostrvo Tagulandang. Indonezija se nalazi u takozvanom Pacifičkom vatrenom pojasu, područku visoke seizmičke aktivnosti gdje se susrijeće više tektonskih ploča.

Izvor:RTCG

Foto: pixabay/ilustracija