SAD ograničile putovanje službenicima u Izrael

Sjedinjene Američke Države (SAD) ograničile su putovanje svojim službenicima u Izrael zbog straha od iranskog napada. Američka ambasada saopštila je da je osoblju rekla da ne putuje izvan šireg područja Jerusalema, Tel Aviva ili Berševe "zbog pretjeranog opreza", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iran je obećao osvetu, okrivljujući Izrael za napad na njegov konzulat u Siriji prije 11 dana, ubivši 13 ljudi. Među ubijenima u napadu na konzulat bio je viši komandant iranskih elitnih snaga Kuds u Siriji i Libanu, kao i druga vojna lica. Napad se dogodio u vrijeme kontinuiranih diplomatskih napora da se spriječi širenje rata u Pojasu Gaze na ostatak regije. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad na konzulat, ali mnogi smatraju da stoji iza njega. Iran podržava Hamas, militantnu organizaciju koju su SAD i Evropska unija proglasili terorističkom, a koja vodi bitku protiv Izraela u Gazi. Teheran podržava i druge grupe širom te regije, uključujući neke, poput Hezbolaha u Libanu, koje često izvode napade na Izraelce.

Američki predsjednik Džozef Bajden upozorio je u srijedu da Iran prijeti pokretanjem "značajnog napada" i obećao da će ponuditi "nepokolebljivu" podršku Izraelu. Komandant odgovoran za američke operacije na Bliskom istoku Erik Kurila otputovao je u Izrael na razgovore s zvaničnicima o bezbjednosnim prijetnjama. Pentagon je rekao da je posjeta i ranije zakazana, ali je odgođena "zbog nedavnih događaja". Američki državni sekretar Etnoni Blinken razgovarao je s ministrima vanjskih poslova Kine, Saudijske Arabije i Turske kako bi ustvrdio da dalja eskalacija nije ni u čijem interesu.

Izvor:RTCG

Foto: Guliver/(AP Photo/Mahmoud Illean