U ruskim raketnim napadima na Zaporožje troje poginulih

U ruskim napadima na južnu ukrajinsku oblast Zaporožje poginule su najmanje tri osobe, a ranjene su tri, rekao je regionalni guverner Ivan Fedorov.

On je kazao da je osam naselja bilo meta najnovijeg talasa ruskih raketnih napada, pošto su vlasti oglasile uzbunu za vazdušni napad za tu oblast, prenosi Radio Slobodna Evropa. Udari su uslijedili nakon što je šef nadzornog tijela Ujedinjenih nacija za atomsku energiju rekao da su dronovi kasno u nedjelju pogodili nuklearnu elektranu Zaporožje, što je, kako je naveo, "zabranjeno". Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izdao je oštro upozorenje nakon što je tim stručnjaka IAEA "potvrdio da su se dogodila najmanje tri direktna pogotka u glavne zaštitne strukture reaktora elektrane". "Ovo se nije smjelo desiti", napisao je Grosi na mreži X.

On nije rekao ko je pokrenuo napad na fabriku, koju kontrolišu ruske snage od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Ruska državna nuklearna agencija Rosatom optužila je Ukrajinu da stoji iza napada. Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane (HUR) negirala je bilo kakvu umiješanost u napad, okrivljujući za to Rusiju. "Država agresor ponovo ugrožava nuklearno postrojenje (Zaporožje), civilno stanovništvo i evropsku životnu sredinu", kazao je portparol HUR-a Andrij Jusov, dodajući da je incident dio "stalne kriminalne prakse Rusije". Rusija je lansirala i više od 20 napada dronovima na Ukrajinu, pogodivši kritičnu infrastrukturu u centralnoj oblasti Žitomir i oštetivši objekte na jugu, rekli su zvaničnici danas.

Izvor:MINA

 Foto: SHUTTERSTOCK