SAD pozvale Hamas da prihvati uslove primirja

I dalje se vode pregovori o prekidu vatre u Kairu, ali zasad nema konkretnih pomaka. Hamas tvrdi da nema informaciju koliko je izraelskih talaca živo, niti gdje se nalaze u Gazi, kao i da zato ne može da dostavi spisak Izraelu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno 30.534, dok je njih 71.920 povrijeđeno.Sa druge strane, izraelska vojska tvrdi da je više od 450 Hamasovih i drugih vojnih operativaca zaposleno u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama, kao i da su obaviještene UN i druge međunarodne organizacije.Bijela kuća pozvala je Hamas da prihvati uslove sporazuma o šestonedeljenom prekidu vatre u Kairu, tokom kojeg bi trebalo da oslobodi bolesne, ranjene i starije taoce koje drži u Gazi.

Za to vrijeme, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj priključio se pozivu potpredsjednice SAD Kamale Haris za hitan prekid vatre i veći priliv humanitarne pomoći u  Gazi.

Izvor:RTCG

Foto: Beta/AP