Orban se sastaje s Trampom

Mađarski premijer Viktor Orban sastaće se s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom 8. marta na Floridi, rekao je Orbanov predstavnik za medije za mađarsku državnu novinsku agenciju MTI kasno u nedjelju.

Prošlog mjeseca Orban je podržao Trampovu kandidaturu na ovogodišnjim izborima za predsjednika SAD-a. “Nadamo se da će trenutni predsjednik otići, a da će se predsjednik Tramp vratiti i da će imati odriješene ruke za postizanje mira (u Ukrajini)”, rekao je Orban 23. februara.Orban je odbio da pošalje oružje Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv ruske invazije i kritikovao je zapadne sankcije protiv Rusije. On je više puta pozivao na primirje u Ukrajini kako bi se okončao rat. Mađarski premijer, na vlasti od 2010, suočio se s napetostima s administracijom predsjednika Džozefa Bajdena, uglavnom zbog odugovlačenja Budimpešte u vezi s ratifikacijom članstva Švedske u NATO-u. Nakon dugog odlaganja, mađarski parlament je prošle nedjelje odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, a sada se samo čeka da ove nedjelje konačno potpiše mađarski predsjednik. Orban je rekao da će sljedeći predsjednički izbori u SAD ove godine i glasanje za Evropski parlament u junu biti presudni jer se konzervativci u Evropi i SAD moraju zajedno boriti za “ponovno osvajanje” institucija u Vašingtonu i Briselu od liberala koji – kako je rekao Orban – prijete zapadnoj civilizaciji.

Žestoka mećava zahvatila je zapad SAD-a, odnosno države Kaliforniju i Nevadu gdje je hiljade domaćinstava ostalo bez struje. Kalifornija i Nevada su takođe pogođene kišom i vjetrom brzinom većom od 160 kilometara na sat. Stotine vozača ostalo je zaglavljeno na autoputu Interstejt 80 između Rena i Sakramenta zbog mećave i smanjene vidljivosti, a vlasti su morale zatvoriti više od 160 kilometara prometne ceste. Zvaničnici su saopštili da je pristiglo "više" izvještaja o nesrećama i vozačima koji su izgubili kontrolu nad volanom. Više od 7.000 domova u Kaliforniji ostalo je bez struje tokom vikenda. Oluja je pogodila zapad SAD-a u četvrtak, a očekuje se da će se sježne padavine nastaviti i početkom ove sedmice.

 

Izvor: RTCG

Foto: Guliver