Očuvanje nuklearnog sporazuma u evropskim rukama

Izjava američkog predsjednika Donalda Trampa o mogućem sastanku sa liderom Irana Hasanom Rohanijem s ciljem poboljšanja odnosa naišla je na negodovanje kako Trampove administracije tako i savjetnika iranskog predsjednika.

Svjetski mediji ocjenjuju kako je nakon susreta s Kim Džong Unom i Vladimirom Putinom, bilo samo pitanje vremena kada će američki predsjednik najaviti sastanak sa iranskim liderom.

Nakon Trampove "bezuslovne ponude" Teheran i Vašington su ipak postavili uslove za eventualni sastanak lidera ove dvije zemlje, a Rohani ističe kako je na Evropi da pokuša spasiti nuklearni sporazum.

Obje strane odbacile Trampovu ponudu za sastanak

Trampova očito spontana ponuda značajan je preokret u priči i uslijedila je nakon zapaljive retorike pošto je u maju odbacio nuklearni sporazum sa Iranom, navodi Gardijan (Guardian).

Administracija bi sljedećeg mjeseca trebalo da nametne sankcije koje su bile ukinute u sklopu sporazuma 2015. godine i koje će pojačati pritisak na Islamsku Republiku za koju mnogi vjeruju da se okreće promijeni režima.

Izvor:beta