Ukrajina u julu neće dobiti poziv za stupanje u NATO

Ukrajina na sljedećem samitu Atlantskog saveza početkom jula u Vašingtonu neće dobiti poziv za pridruživanje NATO-u, izjavila je danas u Briselu američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit.

"Ne očekujem da će Alijansa pozvati Ukrajinu" tokom samita 9-11. jula, rekla je Smit novinarima uoči sastanka ministara odbrane država NATO-a sjutra i u četvrtak u Briselu. Po njenim riječima, samit u Vašingtonu trebalo bi da istakne da "Alijansa nastavlja da se približava Ukrajini" i da preduzima "konkretne mjere" za stupanje u NATO te zemlje koja ratuje s Rusijom. Tokom prošlogodišnjeg samita u Viljnusu, zemlje NATO-a su ponovo potvrdile da Ukrajina namjerava da im se pridruži, ali nema termina za to.

"Veoma smo naporno radili od samita u Viljnusu prošle godine da bismo donijeli određeni broj mjera da bismo nastavili da pomažemo našim prijateljima u Ukrajini u neophodnim reformama" prije buduće integracije u Atlantski savez, rekla je američka ambasadorka. Sve zemlje članice NATO priznaju da članstvo Ukrajine u Alijansi nije moguće dok traje rat jer bi to bio sinonim za sukob NATO-a sa Rusijom pošto Član 5 Statuta Alijanse predviđa da je napad na jednu članicu napad na sve.

Izvor:RTCG